Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011
8:00 – 18:00
The Met Hotel, Θεσσαλονίκη

Jacques Santer

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1995 - 1999), Μέλος του Governing Board του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (1984 - 1995), Μέλος του Governing Board της Παγκόσμιας Τράπεζας (1984 - 1995), Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (1984 - 1995) και Ευρωβουλευτής (1999 - 2004)

Jacques Santer
Jacques Santer

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) κατά την τετραετία 1995 - 1999, Ευρωβουλευτής με δύο θητείες (1974 - 1979 και 1999 - 2004) και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο Jacques Santer αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες της Ευρώπης των τελευταίων 40 ετών, αλλά και της διεθνούς οικονομικής αγοράς. Έχοντας συμμετοχή στο Governing Board τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για μια δεκαετία (1984 - 1995), σήμερα είναι Chairman of the Board της UniCredit International Bank.

Ακόμη, ο Jacques Santer είναι Πρόεδρος της SME Union (Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τη θέση αυτή εργάζεται για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής πιο φιλικής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς εκτιμά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο Thessaloniki Business Conference της 6/12/2011, ο Πρόεδρος Santer θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση, το ρόλο που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην ανάκαμψη, τις προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα και θα συζητήσει με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών της Βορείου Ελλάδας για τις διεξόδους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ακόμα και σήμερα.

Μετά από μια τόσο μεγάλη καριέρα, ο Jacques Santer γνωρίζει καλά τις δυσκολίες και τις υπερβάσεις που χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να λειτουργήσει πιο ομαλά. «Βλέπω αρκετή αδιαφάνεια στον τρόπο που λειτουργούμε. Δεν καταφέραμε ακόμη να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή συνοχή. Χρειαζόμαστε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στα κράτη-μέλη και στην Ένωση, ανάμεσα στα κρατικά και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα», παρατηρεί.

Ο Jacques Santer εργάστηκε όσο κανείς για την υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και το ευρώ είναι η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του. Φαντάζεστε το έρεβος της πτώσης της ελληνικής οικονομίας σήμερα, αν δεν υπήρχε το ευρώ; Η οικονομική και νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), όπως και η Agenda του 2000 αποτελούν δίχως αμφιβολία επιτυχίες της Προεδρίας του και χάρη στις προσπάθειες του, η διεύρυνση της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με δομημένο τρόπο.

Το 1996, στο πλαίσιο της Συνόδου της Βερόνα, ο Jacques Santer έκανε μια δήλωση-προφητεία για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και τη συνθήκη σταθερότητας: «οι προϋποθέσεις για την επίτευξη της νομισματικής ένωσης δεν πρέπει να βασίζονται στο αξίωμα που θέλει τη δημοσιονομική ευρωστία να ισοδυναμεί με ύφεση και ανεργία».

Ο Jacques Santer εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν το 1994, με συναίνεση των Μιτεράν, Τζων Μέϊτζορ, Κολ και Μπερλουσκόνι, μετά από διαφωνίες που είχαν, βάζοντας βέτο ο ένας στον υποψήφιο που πρότεινε ο άλλος. Παρά το ότι ο Jacques Santer δεν φιλοδοξούσε να αναλάβει αυτή τη θέση, αφού ήταν ήδη Πρωθυπουργός της χώρας του, απεδέχθη, εμπνεόμενος από το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ένδειξη του πόσο αγαπητός ήταν ο Santer είναι και το γεγονός ότι του ζητήθηκε και πόζαρε για τη δημιουργία κέρινου ομοιώματος του, για το γνωστό μουσείο Μαντάμ Τυσσώ, στο Λονδίνο. Ο Jacques Santer είναι ακόμη ο πρώτος πολιτικός που τιμήθηκε με το βραβείο Vision for Europe το 1995.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη από την Προεδρία Santer. Φιλέλληνας και ελληνομαθής, ο Jacques Santer έκανε ό,τι μπορούσε για να έχει η χώρα μας σταθερή εκροή πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης, για τις υποδομές της.

Είναι αδύνατο να θητεύσει κανείς στο καυτό πόστο του Προέδρου της Κομισιόν, χωρίς να προσελκύσει θετική και αρνητική κριτική. Οι αρνητές του Santer του καταλογίζουν αδυναμία, διάθεση για συμβιβασμό και συναίνεση. Ήταν αυτά αρνητικά χαρακτηριστικά; Ή μήπως ήταν εκφάνσεις ενός πολιτικού με βαθύ, ενωτικό ευρωπαϊκό όραμα; Ή μήπως ήταν έκφραση του ρεαλισμού ενός Προέδρου, που έβλεπε μικρό περιθώριο ελιγμών, μπροστά στις συνεχείς διαφωνίες γάλλων και γερμανών; Ήταν πολλά τα περιστατικά που οι ισχυρές χώρες προέτασσαν το κρατικό και πολιτικό τους συμφέρον, πάνω από το ευρωπαϊκό (οι πιο παρατηρητικοί αναγνώστες ίσως βλέπετε την ιστορία να επαναλαμβάνεται). Με αποκορύφωμα την πεισματική άρνηση του Προέδρου Σιράκ να ζητήσει από την γαλλίδα επίτροπο Εντίθ Κρεσσόν την παραίτηση της τα τέλη του 1998, όταν εντοπίστηκαν ατασθαλίες και υπερβάσεις. Ο γάλλος Πρόεδρος, δυστυχώς, δεν προέταξε το ευρωπαϊκό κοινό όφελος και οδήγησε στην παραίτηση τον Jacques Santer με σύσσωμο το επιτελείο των Επιτρόπων (Μάρτιο 1999). Πράξη που του επέτρεψε να συνεχίσει τον δημόσιο βίο του από άλλα πόστα, με αψεγάδιαστη την εικόνα του.

Ο Jacques Santer ήταν ένας μετριοπαθής πολιτικός, που ωθείτο πολλές φορές σε συμβιβαστικές λύσεις, προκειμένου να εξισορροπεί τις διαφορετικές φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν το 1997 υπογράφηκε η συνθήκη του Άμστερνταμ, σχολίασε «προχωρούμε αργά, αλλά τουλάχιστον προχωρούμε». Προερχόμενος από μια μικρή χώρα, όπως είναι το Λουξεμβούργο, είχε μικρά περιθώρια ελιγμών. Βάσει και των εμπειριών αυτών, ο Jacques Santer είναι ίσως ο καταλληλότερος να μιλήσει σχετικά με τη στάση (ή αντίσταση) των μικρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο «σκληρό» γαλλογερμανικό άξονα.

Σήμερα, ο Jacques Santer παραμένει μάχιμος, παρακολουθώντας στενά τις ελληνικές εξελίξεις. Πέραν της σχέσης του με την τράπεζα UniCredit, είναι Μέλος Δ.Σ. του RTL Group, Πρόεδρος του ιδρύματος Robert Schuman και Πρόεδρος της Academy for European Law.

Ομιλητές

Jacques Santer Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) κατά την τετραετία 1995 - 1999, Ευρωβουλευτής με δύο θητείες (1974 - 1979 και 1999 - 2004) και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο Jacques Santer αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες της Ευρώπης των τελευταίων 40 ετών, αλλά και της διεθνούς οικονομικής αγοράς. Έχοντας συμμετοχή στο Governing Board τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για μια δεκαετία (1984 - 1995), σήμερα είναι Chairman of the Board της UniCredit International Bank.
LaVon Koerner Πολλοί Διευθυντές διαπιστώνουν πως είναι ώρα για ριζική επανεξέταση και μεταμόρφωση των τμημάτων Πωλήσεων που ηγούνται. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Ο LaVon θα εξηγήσει πώς η θεωρία γίνεται πράξη. Ειδικότητα του είναι η αξιολόγηση και ενδυνάμωση τμημάτων Πωλήσεων και Μάρκετινγκ τα οποία αποδίδουν λιγότερο από όσο μπορούν.
Tim Hurson Απευθύνεται σε όλα τα διευθυντικά στελέχη, ανεξαιρέτως επιπέδου, που διαπιστώνετε περιθώριο βελτίωσης στην προσέγγιση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στην οργάνωση σας. Και σας στέλνει το ακόλουθο μήνυμα – πρόσκληση: «Ο καθένας πιστεύει ότι σκέφτεται όσο καλά μπορεί, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να μη μπορεί να μάθει να σκέφτεται καλύτερα, αρκεί να το θέλει».
Dimis Michaelides Επισημαίνει ότι η επιλογή για όλες τις επιχειρήσεις σήμερα είναι «καινοτομία ή θάνατος». Παρουσιάζει τη πολυδιάστατη φύση της καινοτομίας και πώς μπορεί η δημιουργικότητα να ενσωματωθεί σε οργανισμούς για καλύτερα επιχειρησιακά αποτελέσματα. Το βιβλίο του "The Art of Innovation" χαρακτηρίζεται ως "a bible for 21st century CEOs".
Patrick Gray Μέσα από case studies επιτυχημένων εφαρμογών σε γνωστές εταιρείες, τεκμηριώνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασύνταξη της Διεύθυνσης Πληροφορικής, έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση να αποκτήσει τη μέγιστη αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την οργάνωση Πληροφορικής της.
Βασίλης Παπαδάκης Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάζεται με ομάδες ανώτατης διοίκησης επιχειρήσεων για την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης, τη χάραξη στρατηγικής και τη διαχείριση στρατηγικών αλλαγών.
  • ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
  • ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
  • TELECOMMUNICATIONS SPONSOR
  • ΧΟΡΗΓΟΙ
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
SAP
  • ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΧΟΡΗΓΟΣ ONLINE ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ